Τριετές/Τετραετές Πρόγραμμα ειδίκευσης στη Συστημική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία

Έναρξη νέων τμημάτων Αθήνας: 30 Οκτωβρίου 2020 – Θεσσαλονίκη: 23 Ιανουαρίου 2021

Υπεύθυνη τμήματος: Βουρδουμπά Αλέξια

Εισηγήτριες τμήματος: Ζερίτη Μαρία, Ιωσηφίδου Βασιλική, Καλαϊτζή Ελπίδα, Κουτρή Άννα, Λέντζιου Κυριακή, Μιχελή Νέλλη, Μπαλίκου Παναγιώτα, Ντουλαπτσή Ζωή, Πλασσαρά Ευδοκία, Χιώνη Μίνα

Γενική περιγραφή εκπαιδευτικού προγράμματος:

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συστημική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση στις θεωρίες και τις πρακτικές εφαρμογές των μεθόδων και των τεχνικών της Συστημικής προσέγγισης. Περιλαμβάνει εκπαίδευση σε θεωρητικό και βιωματικό επίπεδο. Το πρόγραμμα διαρκεί τρία χρόνια για την λήψη του διπλώματος στην Συστημική Συμβουλευτική, ενώ η ολοκλήρωση και του τέταρτου έτους φοίτησης οδηγεί στην χορήγηση διπλώματος στην Συστημική Ψυχοθεραπεία

Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν:

α) την κατανόηση της σημασίας της συμβουλευτικής και ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας

β) την απόκτηση ολοκληρωμένης γνώσης της θεωρίας και των τεχνικών της Συστημικής Προσέγγισης

γ) την κατάκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων στην εφαρμογή των μεθόδων και τεχνικών

δ) την ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των σπουδαστών

ε) την κατανόηση της δεοντολογίας που διέπει την κλινική πράξη

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα:

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (Ψυχολόγοι, Ψυχίατροι, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας) και σε σπουδαστές των προαναφερθέντων κλάδων, οι οποίοι επιθυμούν:

α) να αποκτήσουν ολοκληρωμένες, υψηλού επιπέδου γνώσεις στον τομέα της συστημικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας

β) να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες στην εφαρμογή των αντίστοιχων μεθόδων και τεχνικών

γ) να εργαστούν στον κλάδο της Συστημικής Συμβουλευτικής ή και Ψυχοθεραπείας με αναγνώριση από Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Εταιρείες

Προϋποθέσεις εγγραφής

Στο πρόγραμμα μπορούν να εγγραφούν κάτοχοι πτυχίου ή αναγνωρισμένου διπλώματος στο αντικείμενο της ψυχικής υγείας (Ψυχολόγοι, Ψυχίατροι, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας), καθώς και σπουδαστές των προαναφερθέντων κλάδων, κατόπιν της αξιολόγησής τους. Στο πρόγραμμα εγγράφονται έως 16 άτομα ετησίως.

Αναγνώριση προγράμματος

Το εν λόγω πρόγραμμα (τριετές) είναι εγκεκριμένο από την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν αυτόματα ως τακτικά μέλη στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής (E.A.C.).

Επίσης, οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν την δυνατότητα να λάβουν την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Συμβούλου (European Certificate of Counsellor Accreditation)  από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Συμβουλευτικής (E.A.C.) www.eac.eu.com/about-eac-. Η Ευρωπαϊκή πιστοποίηση συμβούλου δίνει την δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. 

Επιπρόσθετα, οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εγγραφούν ως μέλη (individual member status) στον έγκριτο Βρετανικό Σύλλογο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας (British Association for Counselling & Psychotherapy – BACP).

Επιπλέον, όσοι παρακολουθήσουν και το τέταρτο έτος σπουδών θα λάβουν το δίπλωμα στην Συστημική Ψυχοθεραπεία. Το εν λόγω πρόγραμμα πληροί τα πανευρωπαϊκά κριτήρια εκπαίδευσης στην Συστημική Ψυχοθεραπεία, όπως ορίζονται από έγκριτους επιστημονικούς οργανισμούς, όπως ο σύλλογος European Association for Family Therapy (EFTA).

Δομή προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί τρία έτη για την εκπαίδευση στην Συστημική Συμβουλευτική, ενώ παρέχεται και ένα τέταρτο έτος για την λήψη διπλώματος στην Συστημική Ψυχοθεραπεία για όσους σπουδαστές επιθυμούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση.

Το τριετές πρόγραμμα περιλαμβάνει 400 ώρες θεωρητικής κατάρτισης, 160 ώρες κλινικής άσκησης, 60 ώρες εποπτείας, 200 ώρες ομαδικής θεραπείας (παρέχονται 200 ώρες ομαδικής θεραπείας στο Κέντρο για όσους σπουδαστές επιθυμούν να πραγματοποιήσουν την ομαδική τους θεραπεία στο Κέντρο), 50 ώρες ατομικής θεραπείας (η ατομική θεραπεία πραγματοποιούνται εκτός του Κέντρου και μπορεί να αναγνωριστεί προηγούμενη θεραπεία υπό όρους) και 300 ώρες προσωπικής ενασχόλησης μέσα από την μελέτη βιβλιογραφίας και την συγγραφή των εργασιών και των αναφορών της εποπτευόμενης κλινικής άσκησης.

Το τέταρτο έτος περιλαμβάνει 150 ώρες εκπαίδευσης και 100 ώρες προσωπικής ενασχόλησης, ενώ συνεχίζεται η θεραπεία και η εποπτευόμενη κλινική άσκηση με την ανάληψη ενός τουλάχιστον περιστατικού με ατομική εποπτεία.

Η θεωρητική κατάρτιση κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιείται μέσα από εντατικά εκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία περιλαμβάνουν θεωρητικές εισηγήσεις, παρουσίαση και συζήτηση περιστατικών, παρουσίαση, ανάλυση και πρακτικές εφαρμογές των μεθόδων και τεχνικών της Συστημικής προσέγγισης, εκπαιδευτικές ασκήσεις (παίξιμο ρόλων, προσομοίωση συνεδριών, ανάλυση περιστατικών) και παρακολούθηση εκπαιδευτικών dvd. Κατά την βιωματική εκπαίδευση δίνεται έμφαση στην προσομοίωση συνεδριών ανάμεσα στους σπουδαστές σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για διεξαγωγή συνεδριών. Οι προσομοιώσεις παρακολουθούνται, με την πλήρη συναίνεση των σπουδαστών, από το υπόλοιπο τμήμα και τον συντονιστή του μαθήματος μέσα από μονόδρομο καθρέφτη. 

Όλοι οι σπουδαστές μας συνδέονται με τον προσωπικό τους κωδικό στην ειδικά διαμορφωμένη, ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κέντρου μας προκειμένου να μελετήσουν το υλικό του τμήματός τους, να ενημερωθούν για το πρόγραμμα ή για τις υποχρεώσεις τους, καθώς και για να επικοινωνήσουν άμεσα με το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό του Κέντρου.

Διάρκεια προγράμματος: Τρία ή/και τέσσερα έτη σπουδών

Για το πρώτο έτος σπουδών η διεξαγωγή των εκπαιδευτικών συναντήσεων θα είναι:

Θεωρητική και Βιωματική κατάρτιση= συνολικά διαρκεί 100 ώρες και χωρίζεται σε 5 Σαββατοκύριακα με ωράριο είναι 10.00 – 18.00, και ένα 6ο τριήμερο Παρασκευή- Σάββατο- Κυριακή για τις εξετάσεις του τμήματος με ωράριο Παρασκευή 18.00- 21.00 και Σάββατο και Κυριακή 10.00- 18.30. Η κατάρτιση πραγματοποιείται σε προκαθορισμένες ημερομηνίες με συχνότητα ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα.

Αξιολόγηση σπουδαστών= περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις, προφορική αξιολόγηση δεξιοτήτων και βαθμολόγηση της παρουσίασης της βιβλιογραφικής εργασίας στο τέλος του έτους

Ομάδα προσωπικής ανάπτυξης= συνολικά πραγματοποιούνται 40 ώρες ομάδας, δηλαδή γίνονται 20 συναντήσεις διάρκειας 120 λεπτών η κάθε μια σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και ώρες, με συχνότητα μια συνάντηση την εβδομάδα.

Προσωπική ενασχόληση= συνολικά υπολογίζονται 100 ώρες προσωπικής ενασχόλησης του σπουδαστή για την μελέτη της βιβλιογραφίας και την προετοιμασία της ατομικής εργασίας κατά το πρώτο έτος σπουδών.

Για το δεύτερο έτος σπουδών η διεξαγωγή των εκπαιδευτικών συναντήσεων θα είναι:

Θεωρητική και Βιωματική κατάρτιση= συνολικά διαρκεί 150 ώρες και χωρίζεται σε 10 Σαββατοκύριακα, με ωράριο 10.00 – 17.30, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, με συχνότητα ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα.

Αξιολόγηση σπουδαστών= γραπτές εξετάσεις και προφορική αξιολόγηση δεξιοτήτων, καθώς και κατάθεση των αναφορών από την εποπτεία στο τέλος του έτους

Ομάδα εποπτείας: συνολικά διαρκεί 30 ώρες και πραγματοποιείται σε 15 συναντήσεις με ωράριο 18.30- 20.30, με συχνότητα μια συνάντηση ανά 15 ημέρες.

Ομάδα προσωπικής ανάπτυξης: συνολικά διαρκεί 80 ώρες και πραγματοποιείται σε 40 συναντήσεις διάρκειας 120 λεπτών η κάθε μια σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και ώρες, με συχνότητα μια συνάντηση την εβδομάδα.

Προσωπική ενασχόληση= συνολικά υπολογίζονται 100 ώρες προσωπικής ενασχόλησης του σπουδαστή για την μελέτη της βιβλιογραφίας και την συγγραφή των αναφορών από την εποπτεία κατά το δεύτερο έτος σπουδών.

Έναρξη της πρακτικής άσκησης= συνολικά οι σπουδαστές καλούνται να συγκεντρώσουν για την αποφοίτησή τους 160 ώρες εποπτευόμενης κλινικής άσκηση κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους σπουδών.

Για το τρίτο έτος σπουδών η διεξαγωγή των εκπαιδευτικών συναντήσεων θα είναι:

Θεωρητική και Βιωματική κατάρτιση= συνολικά διαρκεί 150 ώρες και χωρίζεται σε 10 Σαββατοκύριακα, με ωράριο 10.00 – 17.30, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, με συχνότητα ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα.

Αξιολόγηση σπουδαστών=γραπτές εξετάσεις και προφορική αξιολόγηση δεξιοτήτων, καθώς και κατάθεση των αναφορών από την εποπτείαστο τέλος του έτους

Ομάδα εποπτείας: συνολικά διαρκεί 30 ώρες και πραγματοποιείται σε 15 συναντήσεις με ωράριο 18.30- 20.30, με συχνότητα μια συνάντηση ανά 15 ημέρες.

Ομάδα προσωπικής ανάπτυξης: συνολικά διαρκεί 80 ώρες και πραγματοποιείται σε 40 συναντήσεις διάρκειας 120 λεπτών η κάθε μια σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και ώρες, με συχνότητα μια συνάντηση την εβδομάδα.

Προσωπική ενασχόληση= συνολικά υπολογίζονται 100 ώρες προσωπικής ενασχόλησης του σπουδαστή για την μελέτη της βιβλιογραφίας και την συγγραφή των αναφορών από την εποπτεία κατά το τρίτο έτος σπουδών.

Ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης= συνολικά οι σπουδαστές καλούνται να συγκεντρώσουν για την αποφοίτησή τους 160 ώρες εποπτευόμενης κλινικής άσκηση κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους σπουδών.

Για το τέταρτο έτος σπουδών η διεξαγωγή των εκπαιδευτικών συναντήσεων θα είναι:

Θεωρητική και Βιωματική κατάρτιση= συνολικά διαρκεί 150 ώρες και χωρίζεται σε 10 Σαββατοκύριακα, με ωράριο 10.00 – 17.30, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, με συχνότητα ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα.

Αξιολόγηση σπουδαστών= γραπτές εξετάσεις και προφορική αξιολόγηση δεξιοτήτων, καθώς και κατάθεση των αναφορών από την εποπτεία στο τέλος του έτους

Προσωπική ενασχόληση= συνολικά υπολογίζονται 100 ώρες προσωπικής ενασχόλησης του σπουδαστή για την μελέτη της βιβλιογραφίας και την συγγραφή των αναφορών από την εποπτεία κατά το τέταρτο έτος σπουδών.

Ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης= συνολικά στο τέταρτο έτος οι σπουδαστές καλούνται να αναλάβουν ένα περιστατικό θεραπείας ζεύγους ή οικογένειας ή να συντονίσουν μια ομάδα. Για αυτή την δραστηριότητα χρειάζεται να λαμβάνουν ατομική εποπτεία.

Κόστος συμμετοχής:

A’ έτος – Ιδιώτες: 1100 ευρώ, Φοιτητές/Άνεργοι/Απόφοιτοι του Κέντρου ή Εφάπαξ πληρωμή: 900 ευρώ – Η καταβολή του κόστους συμμετοχής μπορεί να γίνει εφάπαξ ή σε 6 μηνιαίες δόσεις  σε τραπεζικό λογαριασμό ή με χρέωση πιστωτικής κάρτας. 

Β’, Γ’ έτος & Δ’ έτος – Ιδιώτες: 1600 ευρώ ανά έτος, Φοιτητές/Άνεργοι/Απόφοιτοι του Κέντρου ή Εφάπαξ πληρωμή: 1400 ευρώ ανά έτος – Η καταβολή του κόστους συμμετοχής μπορεί να γίνει εφάπαξ ή σε 10 μηνιαίες δόσεις  σε τραπεζικό λογαριασμό ή με χρέωση πιστωτικής κάρτας. 

Δεν υπάρχει πρόσθετη χρέωση για την εξέταση της αίτησης και την εγγραφή στο κάθε έτος σπουδών.

Τα ετήσια δίδακτρα περιλαμβάνουν όσα παρέχονται από το Κέντρο, δηλαδή τις ώρες εκπαίδευσης, το εκπαιδευτικό υλικό, την αξιολόγηση των σπουδαστών, καθώς και την ομάδα εποπτείας για το δεύτερο και τρίτο έτος. Οι ώρες ψυχοθεραπείας και οι ώρες ατομικής εποπτείας καλύπτονται επιπρόσθετα από τους σπουδαστές.

Ώρες εποπτείας:

Εντός των διδάκτρων και κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους, οι σπουδαστές καλύπτουν 60 ώρες ομαδικής εποπτείας. Η ατομική εποπτεία, η οποία θα χρειαστεί κατά την ανάληψη περιστατικών στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης, παρέχεται από τους πιστοποιημένους επόπτες του Κέντρου. Το κόστος για κάθε ατομική εποπτεία ανέρχεται στα 40 ευρώ. Η συχνότητα της εποπτείας συνήθως ορίζεται σε ρυθμό 4:1 (4 συνεδρίες > 1 εποπτεία). Στον καθορισμό της συχνότητας της εποπτείας, συνυπολογίζονται η ιδιαιτερότητα των περιστατικών και οι δυνατότητες των σπουδαστών.

Ώρες ψυχοθεραπείας:

Προκειμένου να αποφοιτήσουν, οι σπουδαστές χρειάζεται να καταθέσουν βεβαίωση συμπλήρωσης 200 ωρών ομαδικής συστημικής ψυχοθεραπείας και 50 ωρών ατομικής ψυχοθεραπείας ανεξαρτήτου προσέγγισης, με ψυχοθεραπευτές της επιλογής τους. Θα αναγνωριστούν κατά περίπτωση οι ώρες ψυχοθεραπείας οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Όσον αφορά στην ομαδική ψυχοθεραπεία, οι σπουδαστές έχουν την δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να ενταχθούν στην ομάδα συστημικής ψυχοθεραπείας του Κέντρου μας. Η ομάδα αυτή:

  • πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση
  • κάθε συνάντηση διαρκεί 2 ώρες
  • συμμετέχουν 8-12 μέλη
  • έχει συνολική διάρκεια 3 ετών
  • καλύπτει 200 ώρες θεραπείας
  • συντονίζεται από έμπειρους ψυχοθεραπευτές
  • έχει χαμηλό κόστος για τους σπουδαστές – 10 ευρώ η κάθε 2ωρη συνάντηση

Όσον αφορά στην ατομική ψυχοθεραπεία, οι σπουδαστές έχουν την δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να απευθυνθούν στους τελειόφοιτους σπουδαστές των ψυχοθεραπευτικών, εκπαιδευτικών τμημάτων του Κέντρου μας. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος ανά συνεδρία ατομικής ψυχοθεραπείας ανέρχεται στα 15 ευρώ.

1ο έτος σπουδών «Εισαγωγή στη Συμβουλευτική»

100 ώρες κατάρτισης στη Συμβουλευτική= αντικείμενο συμβουλευτικής, προσεγγίσεις και θεωρητικό υπόβαθρο, δεοντολογία επαγγέλματος, συμβουλευτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, γνωρίσματα συμβούλου, τεχνικές συμβουλευτικής, δομή συμβουλευτικής διαδικασίας, εισαγωγή στην συστημική προσέγγιση.

2ο  έτος σπουδών «Εκπαίδευση στην Συστημική προσέγγιση»

150 ώρες κατάρτισης στη Συστημική συμβουλευτική=  θεωρητικό υπόβαθρο, βασικές αρχές, θεωρίες και εφαρμογές της συστημικής προσέγγισης, ψυχοπαθολογία, κλινική συνέντευξη, Α και Β Κυβερνητική θεωρία, Συμβουλευτική σε Εφήβους, Συμβουλευτική Ζεύγους, Συμβουλευτική σε Ομάδες, Emotionally Focused Couples Therapy

3ο έτος σπουδών «Εκπαίδευση στην Συστημική προσέγγιση»

150 ώρες κατάρτισης στη Συστημική συμβουλευτική= Μεταμοντέρνες προσεγγίσεις, Γενεόγραμμα, Συμβουλευτική Οικογένειας, Συμβουλευτική στο Πένθος και την Απώλεια, Συστημική προσέγγιση σε Σχολεία και Επιχειρήσεις

4ο έτος σπουδών «Εμβάθυνση στην Συστημική ψυχοθεραπεία»

150 ώρες κατάρτισης στη Συστημική ψυχοθεραπεία= έμφαση στην θεραπεία ζεύγους και οικογένειας, επικέντρωση στην ψυχοθεραπευτική πρακτική μέσα από βιωματικά εργαστήρια.

Εάν ενδιαφέρεστε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρακαλώ συμπληρώστε και αποστείλετε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα βρείτε πατώντας εδώ και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας εντός 5 εργάσιμων ημερών.

eac
BACP