3ετές – 4ετές πρόγραμμα ειδίκευσης στη Συστημική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία

Έναρξη νέου τμήματος Συστημικής Συμβουλευτικής Αθήνας – Θεσσαλονίκης: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2019

Εισηγήτριες τμήματος: Βουρδουμπά Αλέξια, Ζερίτη Μαρία, Ιωσηφίδου Βασιλική, Καλαϊτζή Ελπίδα, Κουτρή Άννα, Κουτρούλη Ναταλία, Μιχελή Νέλλη, Μπαλίκου Παναγιώτα, Νικολάου Δήμητρα, Ντουλαπτσή Ζωή, Πλασσαρά Ευδοκία, Χιώνη Μίνα

Γενική περιγραφή εκπαιδευτικού προγράμματος

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συστημική Συμβουλευτική παρέχει ολοκληρωμένη, επαγγελματική εκπαίδευση στις θεωρίες και τις πρακτικές εφαρμογές των μεθόδων και τεχνικών της Συστημικής Συμβουλευτικής. Περιλαμβάνει εκπαίδευση σε θεωρητικό και βιωματικό επίπεδο.

Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν:

α) την κατανόηση της σημασίας της συμβουλευτικής διαδικασίας

β) την απόκτηση ολοκληρωμένης γνώσης της θεωρίας και των τεχνικών της Συστημικής Συμβουλευτικής

γ) την κατάκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων στην εφαρμογή των μεθόδων και τεχνικών

δ) την ανάπτυξη των συμβουλευτικών δεξιοτήτων των σπουδαστών

ε) την κατανόηση της δεοντολογίας που διέπει την συμβουλευτική διαδικασία

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (Ψυχολόγοι, Ψυχίατροι, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας) οι οποίοι επιθυμούν:

α) να αποκτήσουν ολοκληρωμένες, υψηλού επιπέδου γνώσεις στην επιστήμη της Συστημικής Συμβουλευτικής

β) να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες στην εφαρμογή των αντίστοιχων μεθόδων και τεχνικών

γ) να εργαστούν ως Συστημικοί Σύμβουλοι με αναγνώριση από Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Εταιρείες

Προϋποθέσεις εγγραφής

Στο πρόγραμμα μπορούν να εγγραφούν κάτοχοι πτυχίου ή αναγνωρισμένου διπλώματος στο αντικείμενο της ψυχικής υγείας (Ψυχολόγοι, Ψυχίατροι, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας) κατόπιν της αξιολόγησής τους. Στο πρόγραμμα εγγράφονται 16 άτομα ετησίως.

Αναγνώριση προγράμματος

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν αυτόματα ως τακτικά μέλη στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής (E.A.C.), να αναγνωριστούν ως Σύμβουλοι Συστημικής Κατεύθυνσης και να εργαστούν υπεύθυνα, νόμιμα και με πλήρη κατάρτιση.

Επίσης, στους αποφοίτους του τμήματος απονέμεται η Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Συμβούλου (European Certificate of Counsellor Accreditation)  από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Συμβουλευτικής (E.A.C.) www.eac.eu.com/about-eac-. Η Ευρωπαϊκή πιστοποίηση συμβούλου δίνει την δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εγγραφούν ως μέλη (individual member status) στον έγκριτο Βρετανικό Σύλλογο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας (British Association for Counselling & Psychotherapy – BACP).

Δομή προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί τρία ακαδημαϊκά έτη και περιλαμβάνει 400 ώρες θεωρητικής κατάρτισης, 160 ώρες εποπτευόμενης κλινικής άσκησης, 40 ώρες εποπτείας, 250 ώρες θεραπείας (200 ώρες ομαδικής και 50 ώρες ατομικής θεραπείας) και 250 ώρες προσωπικής ανάπτυξης μέσα από την μελέτη βιβλιογραφίας και την συγγραφή των αναφορών της εποπτευόμενης κλινικής άσκησης. Οι σπουδαστές μας συνδέονται με τον προσωπικό τους κωδικό στην ειδικά διαμορφωμένη, ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κέντρου μας προκειμένου να μελετήσουν το υλικό του τμήματός τους, να ενημερωθούν για το πρόγραμμα ή για τις υποχρεώσεις τους, καθώς και για να επικοινωνήσουν άμεσα με το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό του Κέντρου. 

Το πρόγραμμα αποτελείται από εντατικά εκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία περιλαμβάνουν θεωρητικές εισηγήσεις, παρουσίαση και συζήτηση περιστατικών, παρουσίαση, ανάλυση και πρακτικές εφαρμογές των μεθόδων και τεχνικών της Συστημικής Συμβουλευτικής, εκπαιδευτικές ασκήσεις (παίξιμο ρόλων, προσομοίωση συνεδριών, ανάλυση περιστατικών) και παρακολούθηση εκπαιδευτικών dvd. H βιωματική εκπαίδευση περιλαμβάνει την προσομοίωση συνεδριών ανάμεσα στους σπουδαστές σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για διεξαγωγή συνεδριών. Οι προσομοιώσεις παρακολουθούνται, με την πλήρη συναίνεση των σπουδαστών, από το υπόλοιπο τμήμα και τον συντονιστή του μαθήματος μέσα από μονόδρομο καθρέφτη. 

Διάρκεια προγράμματος: Τρία έτη σπουδών

Για το πρώτο έτος σπουδών η διεξαγωγή των εκπαιδευτικών συναντήσεων θα είναι: Διαλέξεις – 5 Παρασκευές, ώρες 18.00- 22.00 και 5 Σαββατοκύριακα, ώρες 10.00 – 18.00, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες. Ομάδα προσωπικής ανάπτυξης: 20 συναντήσεις διάρκειας 120 λεπτών η κάθε μια σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και ώρες.

Για το δεύτερο έτος σπουδών η διεξαγωγή των εκπαιδευτικών συναντήσεων θα είναι: Διαλέξεις 10 Σαββατοκύριακα, ώρες 10.00 – 17.00, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες. Ομάδα εποπτείας: 10 Παρασκευές 20.00- 22.00, σύνολο 20 ώρες. Ομάδα προσωπικής ανάπτυξης: 40 συναντήσεις διάρκειας 120 λεπτών η κάθε μια σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και ώρες. Έναρξη πρακτικής άσκησης 40 ωρών, με 10 ώρες στενής εποπτείας

Για το τρίτο έτος σπουδών η διεξαγωγή των εκπαιδευτικών συναντήσεων θα είναι: Διαλέξεις 10 Σαββατοκύριακα, ώρες 10.00 – 18.00, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες. Ομάδα προσωπικής ανάπτυξης: 40 συναντήσεις διάρκειας 120 λεπτών η κάθε μια σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και ώρες. Ολοκλήρωση πρακτικής άσκησης 120 ωρών, με 30 ώρες εποπτείας

Κόστος συμμετοχής:
 
A’ έτος – Ιδιώτες: 1400 ευρώ, Φοιτητές/Ανέργοι/Απόφοιτοι του Κέντρου/Εφάπαξ πληρωμή: 1200 ευρώ
 
Β’ & Γ’ έτος – Ιδιώτες:: 1900 ευρώ ανά έτος, Φοιτητές/Άνεργοι/Απόφοιτοι του Κέντρου/Εφάπαξ πληρωμή: 1700 ευρώ ανά έτος
 
Δεν υπάρχει πρόσθετη χρέωση για την εξέταση της αίτησης και την εγγραφή στο α έτος σπουδών. Η καταβολή του κόστους συμμετοχής γίνεται εφάπαξ ή σε 10 μηνιαίες δόσεις σε τραπεζικό λογαριασμό ή με χρέωση πιστωτικής κάρτας. 
 

Αναλυτικά, το κάθε έτος σπουδών περιλαμβάνει:

1ο έτος σπουδών «Εισαγωγή στη Συμβουλευτική»

·         100 ώρες κατάρτισης στη Συμβουλευτική (αντικείμενο συμβουλευτικής, δεοντολογία επαγγέλματος, συμβουλευτικές δεξιότητες, γνωρίσματα συμβούλου, θεωρητικό υπόβαθρο)

·         50 ώρες προσωπικής ανάπτυξης (μελέτη βιβλιογραφίας και συγγραφή βιβλιογραφικής εργασίας 5.000 λέξεων)

·         Συνολικά 40 ώρες ομαδικής ψυχοθεραπείας συστημικής κατεύθυνσης και 50 τουλάχιστον ώρες ατομικής θεραπείας

·         Αξιολόγηση σπουδαστών: προφορική αξιολόγηση δεξιοτήτων και βαθμολόγηση της βιβλιογραφικής εργασίας

2ο  έτος σπουδών «Εκπαίδευση στην Συστημική προσέγγιση»

·         150 ώρες κατάρτισης στη Συστημική συμβουλευτική (θεωρητικό υπόβαθρο, βασικές αρχές και θεωρίες της συστημικής προσέγγισης, καθώς και εφαρμογές των μεθόδων/τεχνικών της συστημικής προσέγγισης, επικέντρωση στην ατομική συμβουλευτική και τη συμβουλευτική ζεύγους)

·         100 ώρες προσωπικής ανάπτυξης (μελέτη βιβλιογραφίας και συγγραφή αναφορών για την εποπτευόμενη κλινική άσκηση)

·         Συνολικά 80 ώρες ομαδικής ψυχοθεραπείας συστημικής κατεύθυνσης

·         Έναρξη εποπτευόμενης κλινικής άσκησης= περιλαμβάνει 40 ώρες πρακτικής και 10 ώρες εποπτείας

·         Αξιολόγηση σπουδαστών: προφορική αξιολόγηση δεξιοτήτων και αξιολόγηση των αναφορών από την εποπτευόμενη κλινική άσκηση

3ο έτος σπουδών «Εκπαίδευση στην Συστημική προσέγγιση»

·         150 ώρες κατάρτισης στη Συστημική συμβουλευτική (θεωρητικό υπόβαθρο, εφαρμογές των μεθόδων/τεχνικών της συστημικής προσέγγισης, επικέντρωση στην οικογενειακή και την ομαδική συμβουλευτική)

·         100 ώρες προσωπικής ανάπτυξης (μελέτη βιβλιογραφίας και συγγραφή αναφορών για την εποπτευόμενη κλινική άσκηση)

·         Συνολικά 80 ώρες ομαδικής ψυχοθεραπείας συστημικής κατεύθυνσης

·         Ολοκλήρωση εποπτευόμενης κλινικής άσκησης= περιλαμβάνει 120 ώρες πρακτικής και 30 ώρες εποπτείας

·         Αξιολόγηση σπουδαστών: προφορική αξιολόγηση δεξιοτήτων και αξιολόγηση των αναφορών από την εποπτευόμενη κλινική άσκηση

Ακαδημαϊκό επίπεδο σπουδαστώνΏρες διδασκαλίαςΏρες ψυχοθεραπείαςΏρες  πρακτικής άσκησηςΏρες εποπτείας
Πτυχιούχοι Ανθρωπιστικών Επιστημών400

200 ομαδικής

50 ατομικής

16040

Πίνακας 1. Κατανομή ωρών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

eac
BACP

Έχετε απορίες; Επικοινωνήστε μαζί μας

Συναινώ στην αποστολή των προσωπικών μου στοιχείων και επιθυμώ να με ενημερώσετε είτε τηλεφωνικώς ή μέσω email για τις παρεχόμενες υπηρεσίες σας. Κατανοώ ότι τα δεδομένα μου δεν θα μοιραστούν σε καμία περίπτωση σε τρίτα πρόσωπα και θα χρησιμοποιηθούν μόνο προς την προσωπική μου ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα εκπαίδευσης & σεμινάρια σας. Κατανοώ ότι τα δεδομένα θα διατηρηθούν για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο για τον παραπάνω σκοπό. Για τα προσωπικά σας δεδομένα, σας παρέχεται το δικαίωμα πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής, περιορισμού της επεξεργασίας, εναντίωσης στην επεξεργασία και φορητότητας μετά από σχετικό σας αίτημα στην εταιρεία μας.

Εάν ενδιαφέρεστε να εγγραφείτε στο πρόγραμμα  Συστημικής Συμβουλευτικής, παρακαλώ πατήστε το παρακάτω link και αποθηκεύστε την αίτηση εγγραφής στον υπολογιστή σας, συμπληρώστε την &  συγκεντρώστε τα δικαιολογητικά που ζητούνται στην αίτηση και  προωθήστε τα έγγραφα με email στο admissions@psychotherapia.gr ή ταχυδρομείστε τα στην εξής διεύθυνση:

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ &  ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Σοφοκλέους 64 και Χαροκόπου Καλλιθέα Αττικής τκ. 17671  

(ΠΡΟΣΟΧΗ! δεν παραλαμβάνουμε συστημένους φακέλους, εάν  επιθυμείτε να ταχυδρομήσετε την αίτηση σας χρησιμοποιήστε την υπηρεσία business των ΕΛΤΑ ή στείλτε τη με courrier)