Τριετές Επαγγελματικό Πρόγραμμα στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας

Επαγγελματικό  Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας

Έναρξη νέων τμημάτων ΑθήναςΠαρασκευής-Σαββάτου & Κυριακής: Σεπτέμβριος 2019 – Απογευματινό τμήμα: Σεπτέμβριος 2019 – Πρωινό: Σεπτέμβριος 2019

Έναρξη νέων τμημάτων Θεσσαλονίκης1 Μαρτίου 2019

Υπεύθυνη τμήματος: Δρ. Κουτρούλη Ναταλία

Διδάσκοντες

Βουρδουμπά Αλέξια, Γκουρτσούλης Κωστής, Γκράτζιου Εύα, Ζαφειρίδου Φανή, Δρ. Ζηκοπούλου Όλγα, Καλαϊτζή Ελπίδα, Καπουλέα Αμαλία, Κουτρή Άννα, Κουτσοπούλου Ιωάννα, Λέντζιου Κυριακή, Μανωλοπούλου Δωροθέα, Μιχελή Νέλλη, Νικολάου Δήμητρα, Ντουλαπτσή Ζωή, Στάμου Αναστασία, Χαμαλάκη Βικτώρια, Δρ. Χιώνη Μίνα, Φινοκαλιώτη Μαρία

Γενική περιγραφή εκπαιδευτικού προγράμματος

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας, παρέχει ολοκληρωμένη, επαγγελματική εκπαίδευση στις θεωρίες και τις πρακτικές εφαρμογές των μεθόδων και τεχνικών της Συμβουλευτικής. Περιλαμβάνει εκπαίδευση σε όλα τα μοντέλα και τις κατευθύνσεις της Συμβουλευτικής.

Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν:

α) την κατανόηση της σημασίας της συμβουλευτικής διαδικασίας, β) την απόκτηση ολοκληρωμένης γνώσης της θεωρίας και των τεχνικών της Συμβουλευτικής, γ) την απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων στην εφαρμογή των μεθόδων και τεχνικών και δ) την εμπέδωση της δεοντολογίας του επαγγέλματος.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες διαφόρων κλάδων και άλλους ενδιαφερόμενους οι οποίοι επιθυμούν: α) να αποκτήσουν ολοκληρωμένες, υψηλού επιπέδου γνώσεις στην επιστήμη της Συμβουλευτικής, β) να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες στην εφαρμογή των αντίστοιχων μεθόδων και τεχνικών, γ) να εργαστούν ως Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας.

Στο τμήμα εντάσσονται άτομα με ή χωρίς προηγούμενο γενικό πτυχίο σπουδών.

Αναγνώριση προγράμματος

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής. Στους αποφοίτους του προγράμματος χορηγείται Δίπλωμα στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν αυτόματα ως τακτικά μέλη στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής (E.A.C.), να αναγνωριστούν από την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής ως Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας και να εργαστούν υπεύθυνα, νόμιμα και με πλήρη κατάρτιση.

Επίσης, στους αποφοίτους του τμήματος απονέμεται η Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Συμβούλου (European Certificate of Counsellor Accreditation)  από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Συμβουλευτικής (E.A.C.) www.eac.eu.com/about-eac-. Η Ευρωπαϊκή πιστοποίηση συμβούλου δίνει την δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του Συμβούλου Ψυχικής Υγείας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εγγραφούν ως μέλη (individual member status) στον έγκριτο Βρετανικό Σύλλογο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας (British Association for Counselling & Psychotherapy – BACP).

Δημοσιεύτηκε στις 29/4/2009. Τελευταία ανανέωση 23/7/2018. Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος χωρίς την έγκριση του συγγραφέα, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Διάρκεια και δομή προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί τρία ακαδημαϊκά έτη και περιλαμβάνει 550 – 700* ώρες θεωρητικής κατάρτισης και μελέτης, 160 ώρες εποπτευόμενης κλινικής άσκησης, 40 ώρες εποπτείας, 120 ώρες ομαδικής θεραπείας και 90 ώρες ατομικής θεραπείας (με επιπρόσθετη χρέωση μόνο οι ώρες ατομικής θεραπείας).

Το πρόγραμμα αποτελείται από εντατικά εκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία περιλαμβάνουν θεωρητικές εισηγήσεις, παρουσίαση και συζήτηση περιστατικών, παρουσίαση, ανάλυση και πρακτικές εφαρμογές των μεθόδων και τεχνικών της Συμβουλευτικής, εκπαιδευτικές ασκήσεις (role playing, ανάλυση περιστατικών) και παρακολούθηση εκπαιδευτικών dvd. H βιωματική εκπαίδευση περιλαμβάνει την προσομοίωση συνεδριών ανάμεσα στους σπουδαστές σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για διεξαγωγή συνεδριών. Οι προσομοιώσεις παρακολουθούνται, με την πλήρη συναίνεση των σπουδαστών, από το υπόλοιπο τμήμα και τον συντονιστή του μαθήματος μέσα από μονόδρομο καθρέφτη. 

Πέραν των θεωρητικών εισηγήσεων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 160 ώρες εποπτευόμενης κλινικής άσκησης, με κάποια από τις παρακάτω μορφές: εθελοντική εργασία σε φορέα ψυχικής υγείας με λήψη ομαδικής εποπτείας, παρακολούθηση ομάδων αυτογνωσίας στο Κέντρο με λήψη ομαδικής εποπτείας, ανάληψη ατομικών περιστατικών με λήψη ατομικής εποπτείας.

Οι σπουδαστές μας συνδέονται με τον προσωπικό τους κωδικό στην ειδικά διαμορφωμένη, ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κέντρου μας προκειμένου να μελετήσουν το υλικό του τμήματός τους, να ενημερωθούν για το πρόγραμμα ή για τις υποχρεώσεις τους, καθώς και για να επικοινωνήσουν άμεσα με το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό του Κέντρου.

*Ο αριθμός ωρών εκπαίδευσης ο οποίος απαιτείται για αποφοίτηση και πιστοποίηση, εξαρτάται από τις προηγούμενες σπουδές του σπουδαστή – βλ. κριτήρια πιστοποίησης συμβούλων ψυχικής υγείας.

Διεξαγωγή Μαθημάτων

Τμήματα Παρασκευής- Σαββάτου- Κυριακής (Αθήνα – Θεσσαλονίκη)

Πρώτο και δεύτερο έτος σπουδών: κάθε έτος περιλαμβάνει 20 Παρασκευές, ώρες 18.30 – 21.30 και 10 Σαββατοκύριακα, ώρες 10.00 – 17.00 σε προκαθορισμένες ημερομηνίες.

 • Ειδική μέριμνα στον προγραμματισμό των ψυχοθεραπευτικών ομάδων του τμήματος για την κάλυψη των αναγκών των σπουδαστών που μετακινούνται από επαρχιακές πόλεις προς την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη

Τρίτο έτος σπουδών:  10 Παρασκευές, ώρες 18.00 – 22.00, και 10 Σαββατοκύριακα, ώρες 10.00 – 17.30, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Απογευματινά Τμήματα (Αθήνα)

Πρώτο έτος σπουδών: Κάθε Δευτέρα, ώρες 18.30 – 22.00 και δύο Πέμπτες κάθε μήνα, ώρες 18.30 – 21.30. Συνολικά, το πρώτο έτος περιλαμβάνει 40 Δευτέρες και 20 Πέμπτες.

Δεύτερο έτος σπουδών: Κάθε Δευτέρα, ώρες 18.30- 22.00 και δύο Πέμπτες κάθε μήνα, ώρες 18.30 – 21.30. Συνολικά, το δεύτερο έτος περιλαμβάνει 40 Δευτέρες και 20 Πέμπτες.

Τρίτο έτος σπουδών: Κάθε Τετάρτη, ώρες 18.30- 22.00 και μια Πέμπτη κάθε μήνα, ώρες 18.00 – 22.00. Συνολικά, το δεύτερο έτος περιλαμβάνει 40 Δευτέρες και 10 Πέμπτες.

Πρωινά Τμήματα (Αθήνα)

Πρώτο έτος σπουδών: Κάθε Δευτέρα, ώρες 10.00 – 13.30 και δύο Τετάρτες κάθε μήνα, ώρες 10.00 – 13.00. Συνολικά, το πρώτο έτος περιλαμβάνει 40 Δευτέρες και 20 Τετάρτες.

Δεύτερο έτος σπουδών: Κάθε Δευτέρα, ώρες 10.00 – 13.30 και δύο Παρασκευές κάθε μήνα, ώρες 10.00 – 13.00. Συνολικά, το δεύτερο έτος περιλαμβάνει 40 Δευτέρες και 20 Παρασκευές.

Τρίτο έτος σπουδών: Κάθε Δευτέρα, ώρες 10.00 – 13.30 και μια Παρασκευή κάθε μήνα, ώρες 10.00 – 14.00.Συνολικά, το τρίτο έτος περιλαμβάνει 40 Δευτέρες και 10 Παρασκευές παρακολούθησης.

Κόστος συμμετοχής

1900 ευρώ ανά έτος
Φοιτητές/Άνεργοι/Εφάπαξ πληρωμή: 1700 ευρώ ανά έτος

Η καταβολή του κόστους συμμετοχής γίνεται εφάπαξ ή σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις σε τραπεζικό λογαριασμό ή με χρέωση πιστωτικής κάρτας. Στο ποσόν περιλαμβάνονται επίσης ορισμένα βασικά βιβλία και εκτενείς σημειώσεις των μαθημάτων (όλα σε ηλεκτρονική μορφή).

Επιπλέον χρεώσεις: οι σπουδαστές καλούνται να αναλάβουν το κόστος της ατομικής ψυχοθεραπείας και της ατομικής εποπτείας τους.

Προϋποθέσεις Αποφοίτησης

Για κατόχους πτυχίου σε μη ανθρωπιστικό επιστημονικό κλάδο:

 • Παρακολούθηση διαλέξεων και μελέτη συνολικής διάρκειας 550 ωρών
 • Συμμετοχή στις 120 ώρες ομάδων αυτογνωσίας
 • Ολοκλήρωση 90 ωρών ατομικής θεραπείας (αναγνωρίζεται κατά περίπτωση μέρος της θεραπείας πριν την ένταξη των σπουδαστών στο τμήμα, η επιλογή του θεραπευτή ανήκει στον σπουδαστή)
 • Συμμετοχή στις 40 ώρες ομάδων εποπτείας
 • Ετήσια γραπτή εξέταση με ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης
 • Αξιολόγηση δεξιοτήτων στο 2οκαι 3ο έτος
 • Προετοιμασία και Παρουσίαση εργασίας κατά το πρώτο έτος σπουδών
 • 2 γραπτές εργασίες ανάλυσης περιστατικού, 3.000 λέξεων η κάθε μια, κατά το δεύτερο έτος σπουδών
 • 1 διπλωματική εργασία 3.000 λέξεων στο τέλος του προγράμματος
 • 160 ώρες εποπτευόμενης κλινικής εργασίας

Για κατόχους απολυτηρίου Λυκείου:

 • Παρακολούθηση διαλέξεων και μελέτη συνολικής διάρκειας 700 ωρών
 • Συμμετοχή στις 120 ώρες ομάδων αυτογνωσίας
 • Ολοκλήρωση 90 ωρών ατομικής θεραπείας (αναγνωρίζεται κατά περίπτωση μέρος της θεραπείας πριν την ένταξη των σπουδαστών στο τμήμα, η επιλογή του θεραπευτή ανήκει στον σπουδαστή)
 • Συμμετοχή στις 40 ώρες ομάδων εποπτείας
 • Ετήσια γραπτή εξέταση με ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης
 • Αξιολόγηση δεξιοτήτων στο 2οκαι 3ο έτος
 • Προετοιμασία και Παρουσίαση εργασίας κατά το πρώτο έτος σπουδών
 • 2 γραπτές εργασίες ανάλυσης περιστατικού, 3.000 λέξεων η κάθε μια, κατά το δεύτερο έτος σπουδών
 • 1 διπλωματική εργασία 3.000 λέξεων στο τέλος του προγράμματος
 • 160 ώρες εποπτευόμενης κλινικής εργασίας

Εισαγωγή στη Συμβουλευτική: περιγραφή και στόχοι συμβουλευτικής διαδικασίας, διαφοροποίηση από ψυχοθεραπεία, συμβουλευτικά αιτήματα, στάδια συμβουλευτικής, δεξιότητες και γνωρίσματα συμβούλου, τεχνικές στη συμβουλευτική, δημιουργία συμβουλευτικής σχέσης

Θέματα Δεοντολογίας και Πρακτικής Άσκησης: Κατανόηση των ρόλων, λειτουργιών, ηθικών αρχών, κανόνων, θεμάτων κλινικής πρακτικής και νομικών υποχρεώσεων της πρακτικής άσκησης των συμβούλων ψυχικής υγείας. Δουλεύοντας με την Διαφορετικότητα: Πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών για τον έλεγχο και χειρισμό της διαφορετικότητας τόσο στο ατομικό όσο και στο ομαδικό πλαίσιο της Συμβουλευτικής υποστήριξης.

Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Εποπτεία: Αξιολόγηση της αναγκαιότητας για εποπτεία στους συμβούλους ψυχικής υγείας. Τα πλεονεκτήματα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στην εφαρμογή της Συμβουλευτικής υποστήριξης.

Δεξιότητες Επικοινωνίας στη Συμβουλευτική: από την θεωρία στην κλινική πράξη και την εφαρμογή

Συγγραφή επιστημονικών εργασιών

Προσωποκεντρική Συμβουλευτική: Παρουσίαση του προσωποκεντρικού μοντέλου. H εφαρμογή του στην Συμβουλευτική υποστήριξη.

Ψυχοδυναμική Προσέγγιση: Η λειτουργία της ψυχοδυναμικής προσέγγισης στην Συμβουλευτική υποστήριξη.

Ατομική και ομαδική Ψυχοδυναμική Συμβουλευτική: Η ψυχοδυναμική προσέγγιση στην εφαρμογή της Συμβουλευτικής υποστήριξης.

Υπαρξιακή Συμβουλευτική: Αξιολόγηση και πρακτική εκπαίδευση των βασικότερων εννοιών και εργαλείων της υπαρξιακής σχολής.

Προσέγγιση Gestalt: Τα θεμέλια και η εφαρμογή της στην Συμβουλευτική. Εξοικείωση με τη μέθοδο.

Γνωσιακή –Συμπεριφορική Προσέγγιση: Παρουσίαση του Γνωσιακού-Συμπεριφορικού μοντέλου. Ο τρόπος λειτουργίας του στην συμβουλευτική υποστήριξη. Πρακτική στον τρόπο εφαρμογής των τεχνικών του μοντέλου.

Αντλεριανή Ατομική και Ομαδική Συμβουλευτική: Το μοντέλο της Αντλεριανής ψυχολογίας και η εφαρμογή του στην Συμβουλευτική ψυχολογία. Πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών της Αντλεριανής ψυχολογίας στην ατομική και ομαδική Συμβουλευτική.

Στοιχεία Συστημικής: Οι αρχές και τα βασικά στοιχεία της συστημικής προσέγγισης. Πρακτική εκπαίδευση στις τεχνικές του συστημικού μοντέλου.

Ψυχοπαθολογία (Αξιολόγηση Περιστατικών και Παραπομπή): Ο τρόπος εξέτασης, διάγνωσης και κατηγοριοποίησης της παθολογικής συμπεριφοράς. Σχολιασμός των θεωριών, της συμπτωματολογίας και αιτιολογίας των διαγνωστικών κατηγοριών. Τα όρια της Συμβουλευτικής υποστήριξης και η επιτακτική ανάγκη για παραπομπή.

Συμβουλευτική για Παιδιά: Αξιολόγηση και πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών Συμβουλευτικής υποστήριξης για παιδιά.

Συμβουλευτική για Εφήβους: Αξιολόγηση και πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών Συμβουλευτικής υποστήριξης για εφήβους.

Συμβουλευτική για Γονείς: εξοικείωση με τα αιτήματα των γονέων ανά ηλικιακή ομάδα των παιδιών τους και πρακτική άσκηση των κατάλληλων παρεμβάσεων

Συμβουλευτική για Ηλικιωμένους: Αξιολόγηση και πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών Συμβουλευτικής υποστήριξης για ηλικιωμένους.

Συμβουλευτική για Πένθος: Αναφορά στα στάδια και την διαδικασία του πένθους. Πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών συμβουλευτικής υποστήριξης για πένθος.

Οικογενειακή Συμβουλευτική: Εκτίμηση και πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών συμβουλευτικής στο πλαίσιο της οικογένειας.

Συμβουλευτική Ζεύγους: Διαφορές και τεχνικές στη συμβουλευτική ζεύγους

Σεξουαλικά Προβλήματα: Πρακτική εκπαίδευση στις τεχνικές συμβουλευτικής υποστήριξης ατόμων με σεξουαλικά προβλήματα.

Προβλήματα διατροφής: Πρακτική εκπαίδευση στις τεχνικές συμβουλευτικής υποστήριξης ατόμων με προβλήματα διατροφής.

Σωματική Προσέγγιση: Η λειτουργία της Σωματικής προσέγγισης στην Συμβουλευτική υποστήριξη.

Θλίψη: Πρακτική εκπαίδευση στις τεχνικές συμβουλευτικής υποστήριξης για την καταπολέμηση της θλίψης.

Άγχος και Φοβίες: Πρακτική εκπαίδευση στις τεχνικές συμβουλευτικής υποστήριξης για την καταπολέμηση του άγχους και των φοβιών.

Συμβουλευτική για Σεξουαλικά Κακοποιημένα Άτομα: Πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών συμβουλευτικής υποστήριξης για σεξουαλικά κακοποιημένα άτομα.

Συμβουλευτική για Εξαρτημένα Άτομα: Πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών συμβουλευτικής υποστήριξης για εξαρτημένα άτομα.

Συμβουλευτική για Άτομα με τραυματικά γεγονότα ζωής: Πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών συμβουλευτικής υποστήριξης για άτομα με μετατραυματικό στρες.

Συμβουλευτική για Άτομα με προβλήματα υγείας: Πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών συμβουλευτικής υποστήριξης για άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, για άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες και για άτομα με σωματικές αναπηρίες

Συμβουλευτική στην Εργασία: Ο ρόλος της συμβουλευτικής υποστήριξης στον εργασιακό χώρο.

Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση: Η Συμβουλευτική υποστήριξη στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης.

Δημοσιεύτηκε στις 29/4/2009. Τελευταία ανανέωση 23/7/2018. Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος χωρίς την έγκριση του συγγραφέα, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Κριτήρια Εγγραφής στην Ελληνική Εταιρία Συμβουλευτικής & Ευρωπαϊκή Εταιρία Συμβουλευτικής

Η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής ανέλαβε να κατοχυρώσει νομικά το επάγγελμα, το αντικείμενο εργασίας και τον τίτλο του Συμβούλου Ψυχικής Υγείας. Ως εκ τούτου έχει θεσπίσει καινούρια κριτήρια εγγραφής νέων μελών στην Εταιρεία. Τα μέλη της ΕΕΣ γίνονται αυτόματα δεκτά στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής (E.A.C.) και λαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό στη Συμβουλευτική (European Certificate of Counsellor Accreditation).

Βασική προϋπόθεση εγγραφής στην ΕΕΣ ως απλό τακτικό μέλος, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση ειδικού προγράμματος εκπαίδευσης πιστοποιημένου από την ΕΕΣ. Ακολουθεί περιγραφή της απαιτούμενης εκπαίδευσης, εποπτευόμενης πρακτικής άσκησης και θεραπείας, ανάλογα με τις προηγούμενες σπουδές των ενδιαφερομένων.

1. Οι κάτοχοι πτυχίου ανθρωπιστικών επιστημών – όπως ΦΠΨ, κοινωνική εργασία, κοινωνιολογία, ψυχοθεραπεία κτλ. – αναγνωρισμένου πανεπιστημίου της Ελλάδας ή του εξωτερικού, απαιτείται να έχουν ολοκληρώσει την παρακάτω εκπαίδευση:

1.   100 ώρες Εισαγωγής στη συμβουλευτική

2.   300 ώρες Εκπαίδευσης σε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη προσέγγιση (π.χ. γνωσιακή – συμπεριφορική, συνθετική, συστημική)

3.   160 ώρες Εποπτευόμενης πρακτικής άσκησης

4.   150 ώρες Ομαδικής και ατομικής ψυχοθεραπείας

5.   Παρακολούθηση συνεδρίων- ημερίδων

2. Οι κάτοχοι γενικού πτυχίου (π.χ. Μαθηματικοί, Βιολόγοι, Διαιτολόγοι κ.α. καθώς και απόφοιτοι HND Ψυχολογίας ή Συμβουλευτικής) απαιτείται να έχουν ολοκληρώσει την παρακάτω εκπαίδευση:

1.   100 ώρες Εισαγωγής στη συμβουλευτική

2.   450 ώρες Εκπαίδευσης σε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη προσέγγιση (π.χ. γνωσιακή – συμπεριφορική, συνθετική, συστημική)

3.   160 ώρες Εποπτευόμενης πρακτικής άσκησης

4.   150 ώρες Ομαδικής και ατομικής ψυχοθεραπείας

5.   Παρακολούθηση συνεδρίων- ημερίδων

3.  Οι απόφοιτοι Λυκείου απαιτείται να έχουν ολοκληρώσει την παρακάτω εκπαίδευση:

1.   100 ώρες Εισαγωγής στη συμβουλευτική

2.   600 ώρες Εκπαίδευσης σε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη προσέγγιση (π.χ. γνωσιακή – συμπεριφορική, συνθετική, συστημική)

3.   160 ώρες Εποπτευόμενης πρακτικής άσκησης

4.   150 ώρες Ομαδικής και ατομικής ψυχοθεραπείας

5.    Παρακολούθηση συνεδρίων- ημερίδων

Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, σε άμεση συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (ΕΕΣ), σχεδίασε έγκαιρα ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καλύπτει τα καινούρια κριτήρια εγγραφής στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και  προσφέρει στους σπουδαστές του τη δυνατότητα να εγγραφούν και να αναγνωριστούν από την ΕΕΣ και να εργαστούν νόμιμα, υπεύθυνα και με πλήρη κατάρτιση.
Το τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου μας με τίτλο «Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας» απευθύνεται σε κατόχους πτυχίου ανθρωπιστικών επιστημών, κατόχους γενικού πτυχίου και αποφοίτους  Λυκείου, οι οποίο επιθυμούν να εκπαιδευτούν στη Συμβουλευτική και να αναγνωριστούν ως Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας. Το εν λόγω πρόγραμμα καλύπτει τα εκπαιδευτικά κριτήρια της ΕΕΣ με τον εξής τρόπο:

Α έτος σπουδών= πραγματοποιούνται οι 100 ώρες Εισαγωγής στη Συμβουλευτική, ξεκινά η εκπαίδευση στη συνθετική προσέγγιση στη Συμβουλευτική και ξεκινά επίσης η ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία

Β έτος σπουδών= συνεχίζεται η εκπαίδευση στη συνθετική προσέγγιση στη Συμβουλευτική και ολοκληρώνεται η ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία συνολικής διάρκειας 150 ωρών

Γ έτος σπουδών= ολοκληρώνεται η εκπαίδευση στην συνθετική προσέγγιση στη Συμβουλευτική, ενώ ξεκινά και ολοκληρώνεται η εποπτευόμενη κλινική άσκηση των 160 ωρών

Κατά τη διάρκεια του τριετούς εκπαιδευτικού προγράμματος οι σπουδαστές μας μπορούν να εγγραφούν ως Δόκιμα μέλη στην ΕΕΣ και μόλις αποφοιτήσουν μπορούν να εγγραφούν ως Τακτικά Μέλη στην ΕΕΣ και την EAC για να λάβουν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό στη Συμβουλευτική (European Certificate of Counsellor Accreditation).

Το παρόν εισαγωγικό σεμινάριο διάρκειας 30 ωρών (δέκα εβδομαδιαίες συναντήσεις διάρκειας 3 ωρών η κάθε μια) απευθύνεται σε φοιτητές ή  επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, συμβούλους  ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτές) ή και επαγγελματίες σε συναφή με  τον χώρο της περιγεννητικής φροντίδας επαγγέλματα (μαίες, γυναικολόγους, βοηθούς μητρότητας, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδαγωγούς) που ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν με βιωματικό τρόπο θέματα που αφορούν την προγεννητική και περιγεννητική ψυχολογία και αγωγή και συγκεκριμένα: 

 1. την προετοιμασία των υποψήφιων γονέων κατά την μετάβαση στην γονική ιδιότητα ( η επιθυμία και η προετοιμασία για παιδί)
 2. την υποστήριξη της εγκύου στις σωματικές και ψυχικές αλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού (πρόγραμμα ενδυνάμωσης της εγκύου και σύνδεσης μητέρας – εμβρύου)
 3. την εξέταση της νέας δυναμικής της οικογένειας (μιλώντας για έγκυο ζευγάρι, ο ρόλος του πατέρα, ανακατατάξεις στο οικογενειακό σύστημα)
 4. την ενημέρωση σε θέματα πρωίμων σχέσεων και αλληλεπιδράσεων μητέρας- βρέφους (η περίοδος της λοχείας και του θηλασμού)
 5. την προσέγγιση ειδικών θεμάτων (ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, υποβοηθούμενοι τρόποι γονιμοποίησης, μονογονεϊκή οικογένεια επιπλοκές εγκυμοσύνης και τοκετού)
 6. και κυρίως την διερεύνηση της φύσης της σχέσης και συνεργασίας υποψήφιων γονέων, εγκύων ζευγαριών, εγκύων γυναικών και μητέρων βρεφών με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και παροχής φροντίδας.

Στόχος του σεμιναρίου είναι οι ενδιαφερόμενοι, συμμετέχοντας σε μια βιωματική εκπαιδευτική ομάδα, να εισαχθούν στα πρώτα κατάλληλα εκείνα θεωρητικά και πρακτικά ερεθίσματα και εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να προσεγγίζουν με ευαισθησία και σεβασμό- ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιούνται- θέματα που άπτονται των ψυχικών διεργασιών της κύησης, της γέννησης και άρα της ίδιας της ζωής.

Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου θα δοθεί σχετική βιβλιογραφία.

Έναρξη: Ιανουάριος 2019

Διάρκεια: 10 εβδομαδιαίες συναντήσεις

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: κάθε Τρίτη απόγευμα,18.30- 21.30

Κόστος συμμετοχής: 290 ευρώ για ιδιώτες και 250 ευρώ για φοιτητές και ανέργους

Εισηγήτρια: Πλασσαρά Ευδοκία, Ψυχολόγος –  Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια- Εκπαιδευμένη στην Προγεννητική και Περιγεννητική Ψυχολογία

Δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2018. Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος χωρίς την έγκριση του συγγραφέα, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη. 

Έχετε απορίες? Επικοινωνήστε μαζί μας

Συναινώ στην αποστολή των προσωπικών μου στοιχείων και επιθυμώ να με ενημερώσετε είτε τηλεφωνικώς ή μέσω email για τις παρεχόμενες υπηρεσίες σας. Κατανοώ ότι τα δεδομένα μου δεν θα μοιραστούν σε καμία περίπτωση σε τρίτα πρόσωπα και θα χρησιμοποιηθούν μόνο προς την προσωπική μου ενημέρωση σχετικά με τα προγράμματα εκπαίδευσης & σεμινάρια σας. Κατανοώ ότι τα δεδομένα θα διατηρηθούν για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο για τον παραπάνω σκοπό. Για τα προσωπικά σας δεδομένα, σας παρέχεται το δικαίωμα πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής, περιορισμού της επεξεργασίας, εναντίωσης στην επεξεργασία και φορητότητας μετά από σχετικό σας αίτημα στην εταιρεία μας.

Εάν ενδιαφέρεστε να εγγραφείτε στο πρόγραμμα Συμβουλευτικής Ψυχικής Υγείας, πατήστε το παρακάτω link και κάντε λήψη της αίτησης εγγραφής στον υπολογιστή σας, συμπληρώστε τα απαραίτητα πεδία και μαζί με τα δικαιολογητικά που ζητούνται στην αίτηση προωθήστε τα έγγραφα με email στο admissions@psychotherapia.gr ή  ταχυδρομείστε τα στην εξής διεύθυνση:

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & 
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
Σοφοκλέους 64 και Χαροκόπου
Καλλιθέα Αττικής
τκ. 17671  

(ΠΡΟΣΟΧΗ! δεν παραλαμβάνουμε συστημένους φακέλους, εάν επιθυμείτε να ταχυδρομήσετε την αίτηση σας, χρησιμοποιήστε είτε την υπηρεσία ΕΛΤΑ business, είτε προωθήστε τον φάκελο σας μέσω υπηρεσίας courrier)