Μονοετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Εφαρμοσμένη Συμβουλευτική

Υπεύθυνη Προγράμματος: Δρ. Ναταλία Κουτρούλη

Διδάσκουσες: Εύα Γκράτζιου, Μπιάνκα Έλλινγκερ, Φανή Ζαφειρίδου, Άννα Κουτρή, Δρ. Ναταλία Κουτρούλη, Ιωάννα Κουτσοπούλου, Κυριακή Λέντζιου, Δωροθέα Μανωλοπούλου, Νέλλη Μιχελή, Γιούλη Μπαλίκου, Ζωή Ντουλαπτσή, Έλενα Πέτσα, Αναστασία Στάμου, Μαρία Φινοκαλιώτη, Δρ. Μίνα Χιώνη  

Αντικείμενο Εκπαίδευσης:Το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην Εφαρμοσμένη Συμβουλευτική παρέχει ολοκληρωμένη, εξειδικευμένη επαγγελματική εκπαίδευση στη διαδικασία της Συμβουλευτικής.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος:

Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν: α) την κατανόηση της σημασίας, των τεχνικών και των μεθόδων της συμβουλευτικής διαδικασίας, β) την  απόκτηση  ολοκληρωμένης γνώσης των θεωρητικών προσεγγίσεων που εφαρμόζονται στη Συμβουλευτική (όπως, Προσωποκεντρική, Υπαρξιακή, Συστημική, Γνωσιακή- Συμπεριφορική, Gestalt), γ) την εξοικείωση με όλα τα πιθανά συμβουλευτικά αιτήματα, την αξιολόγησή τους και τη συμβουλευτική αντιμετώπισή τους, δ) τη γνωριμία με όλα τα είδη συμβουλευτικής δομής (ατομική, ζεύγους, οικογένειας, ομάδας), ε) την κατάκτηση των απαραίτητων επικοινωνιακών δεξιοτήτων και συμβουλευτικών τεχνικών και στ) και την εξάσκηση των σπουδαστών εντός του μαθήματος μέσα από βιωματική πρακτική όλων των δεξιοτήτων και τεχνικών.

Η βιωματική εκπαίδευση περιλαμβάνει την προσομοίωση συνεδριών ανάμεσα στο διδάσκοντα κα τους σπουδαστές, αλλά και ανάμεσα στου ίδιους τους σπουδαστές παίζοντας το ρόλο του συμβούλου. Οι σπουδαστές εξοικειώνονται με την εφαρμογή όλων των δεξιοτήτων και τεχνικών που διδάσκονται, έτσι ώστε να μπορούν να τις εφαρμόσουν άμεσα σε περιστατικά. Οι προσομοιώσεις παρακολουθούνται, με την πλήρη συναίνεση των σπουδαστών, από το υπόλοιπο τμήμα και τον συντονιστή του μαθήματος μέσα από μονόδρομο καθρέφτη. Οι σπουδαστές μας συνδέονται με τον προσωπικό τους κωδικό στην ειδικά διαμορφωμένη, ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κέντρου μας προκειμένου να μελετήσουν το υλικό του τμήματός τους, να ενημερωθούν για το πρόγραμμα ή για τις υποχρεώσεις τους, καθώς και για να επικοινωνήσουν άμεσα με το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό του Κέντρου. 

Διάρκεια προγράμματος: Ένα έτος

Η διεξαγωγή των μαθημάτων θα είναι: Ομάδα αυτογνωσίας – 10 Παρασκευές, ώρες 18.30 – 21.30. Διαλέξεις – 10 Σαββατοκύριακα, ώρες 10.00 – 18.00, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε κατόχους πτυχίου ή διπλώματος ψυχολογίας, κοινωνικής εργασίας, ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής και άλλων συναφών κλάδων από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο ή κολέγιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού, καθώς και σε ψυχιάτρους και ειδικευόμενους ψυχιάτρους, οι οποίοι επιθυμούν να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν άμεσα τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στον τομέα της συμβουλευτικής.   Γίνονται επίσης δεκτοί φοιτητές των παραπάνω κλάδων.

Το πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος και περιλαμβάνει συνολικά:

  • Την παρακολούθηση διαλέξεων διάρκειας 160 ωρών
  • την παρακολούθηση Ομάδας Αυτογνωσίας διάρκειας 30 ωρών

Προκειμένου να αποφοιτήσει ένας σπουδαστής καλείται να έχει καλύψει τα εξής:

  • Συμμετοχή στις 160 ώρες θεωρητικής κατάρτισης
  • Συμμετοχή στις 30 ώρες ομάδων αυτογνωσίας
  • Συγγραφή μια Βιβλιογραφικής Εργασίας 3.000 λέξεων
  • Συγγραφή μιας Εργασίας Ανάλυσης Περιστατικού 3.000 λέξεων
  • Επιτυχή συμμετοχή στη γραπτή αξιολόγηση εφ’ όλης της ύλης

Κόστος συμμετοχής

Ιδιώτες: 1900 ευρώ
Φοιτητές/Άνεργοι/Εφάπαξ πληρωμή: 1700 ευρώ

Η καταβολή του κόστους συμμετοχής γίνεται εφάπαξ ή σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις σε τραπεζικό λογαριασμό ή με χρέωση πιστωτικής κάρτας. Στο ποσόν περιλαμβάνονται επίσης ορισμένα βασικά βιβλία και εκτενείς σημειώσεις των μαθημάτων σε ηλεκτρονική μορφή.

Δεν υπάρχει πρόσθετη χρέωση για την εξέταση της αίτησης και την εγγραφή.

Ενδεικτική Θεματολογία:

Εισαγωγή στη συμβουλευτική διαδικασία

Γνωσιακή συμπεριφορική προσέγγιση στη Συμβουλευτική: εφαρμογή σε άτομα με θλίψη & άγχος

Συστημική προσέγγιση στη συμβουλευτική: εφαρμογή σε ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες

Η προσέγγιση Gestalt στη Συμβουλευτική

Η υπαρξιακή προσέγγιση για την αντιμετώπιση του πένθους

Η προσωποκεντρική προσέγγιση στη Συμβουλευτική για θέματα αυτογνωσίας και σχέσεων

Συμβουλευτική προσέγγιση για θέματα υγείας

Συμβουλευτική παρέμβαση σε θέματα διατροφής και εξαρτήσεων

Συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και εφήβους

Συμβουλευτικές υπηρεσίες για γονείς- ομάδες γονέων

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής στο info@psychotherapia.gr ή τηλεφωνήστε στο 210 8219210.

Εάν ενδιαφέρεστε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρακαλώ συμπληρώστε και αποστείλετε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα βρείτε πατώντας εδώ και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας εντός 5 εργάσιμων ημερών.