Ανακοίνωση σχετικά με την Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας από τον Διευθυντή του ΚΕ.ΨΥ.ΣΥ.

Το επάγγελμα του Συμβούλου Ψυχικής Υγείας (Mental Health Counsellor) είναι αναγνωρισμένο, νόμιμο και κατοχυρωμένο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης καθώς και στις ΗΠΑ, Καναδά κλπ. Εκτός από την Ελλάδα όπου πράγματι επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο. Φυσικά, το περίγραμμα των υπηρεσιών που παρέχονται στα πλαίσια του επαγγέλματος του Συμβούλου, είναι διαφορετικό από αυτό των ψυχολόγων. Τα δύο επαγγέλματα έχουν σαφή διαχωριστικά όρια.
 
Στην Ελλάδα όμως συμβαίνει το εξής τραγελαφικό. Υπάρχει ΚΑΔ στις ΔΟΥ με τον οποίο κάποιος μπορεί να κάνει νόμιμα έναρξη σαν Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και να εγγραφεί ακόμη και στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Το πρόβλημα όμως είναι, ότι το επάγγελμα δεν είναι κατοχυρωμένο με ειδικό νόμο. Σαν συνέπεια, δεν απαιτείται άδεια άσκησης του επαγγέλματος και, δυνητικά, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να το ασκήσει. Αν και στην πράξη δεν είναι ακριβώς έτσι.
 
Εδώ και αρκετά χρόνια, η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (ΕΕΣ) έχει θεσπίσει αυστηρά και υψηλού επιπέδου κριτήρια, όσον αφορά τα προγράμματα εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας που παρέχονται από συγκεκριμένες σχολές, οι οποίες είναι επίσης πιστοποιημένες από τον ΕΟΠΠΕΠ, Υπ. Παιδείας. Τα προγράμματα εκπαίδευσης τα οποία εγκρίνονται από την ΕΕΣ, είναι τριετή και, εκτός από την θεωρητική εκπαίδευση, περιλαμβάνουν πολλές ώρες πρακτικής εκπαίδευσης, εποπτευόμενης κλινικής άσκησης, καθώς και πολλές ώρες προσωπικής θεραπείας. Οι απόφοιτοι αυτών των προγραμμάτων εγγράφονται ως μέλη στην ΕΕΣ, όπως επίσης και στην European Association for Counselling (EAC). Η πιστοποίηση από την EAC δίνει τη δυνατότητα στα μέλη, να ασκούν το επάγγελμα του Συμβούλου στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Όπου φυσικά το επάγγελμα του Συμβούλου είναι αναγνωρισμένο και νόμιμο.
Εδώ και πολλά χρόνια, η ΕΕΣ προσπαθεί να κατοχυρώσει το επάγγελμα μέσω των νομικών της συμβούλων. Δυστυχώς, είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη παρά τις προσπάθειες. Η αιτία; Αδιαφορία από τα αρμόδια όργανα του κράτους, με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να έχει μπει πια στο χρονοντούλαπο.
 
Ελπίζουμε ότι το συμβάν με την περιβόητη πια κ. Μυλωνοπούλου, θα κινητοποιήσει τους αρμόδιους ώστε να προχωρήσουν στην κατοχύρωση του επαγγέλματος του Συμβούλου Ψυχικής Υγείας. Αν και η περιβόητη κυρία αλλάζει τα επαγγέλματα της με τόση ευκολία, που θα ήταν δύσκολο να την σταματήσει οποιοσδήποτε νόμος. Ξεκίνησε από γιατρός γυναικολόγος, συνέχισε σαν ψυχολόγος και τώρα ισχυρίζεται ότι είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας.