You are here:
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ

Τριετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας E-Learning


Έναρξη νέων τμημάτων:

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη:

Αμαλία Ευστρατίου

Διδάσκοντες:

Αντικείμενο Προγράμματος:

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας, παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση στις θεωρίες και τις πρακτικές εφαρμογές των μεθόδων και τεχνικών της Συμβουλευτικής. Περιλαμβάνει εκπαίδευση σε όλα τα μοντέλα και τις κατευθύνσεις της Συμβουλευτικής. Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής αναγνωρίζοντας την ανάγκη για δια βίου μάθηση σε ενδιαφερόμενους από όλη την επικράτεια και σε πλήρη εναρμόνιση με τις σύγχρονες, τεχνολογικές δυνατότητες προσφέρει την ευκαιρία για εξ’ αποστάσεως φοίτηση στο εγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας.

Δυνατότητες Πιστοποίησης:

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής. Στους αποφοίτους του προγράμματος χορηγείται Δίπλωμα στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να αιτηθούν την εγγραφή τους ως τακτικά μέλη, στην Ελληνική εταιρεία Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.) και την European Association for Counselling (E.A.C.), από όπου μπορούν να λάβουν και την Ευρωπαϊκή κατάρτιση Συμβούλου (European Certificate of Counsellor Accreditation). Οι απόφοιτοι του προγράμματος οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν ιδιωτικά το επάγγελμα του Συμβούλου, με την εγγραφή τους στην Ε.Ε.Σ. μπορούν να εγγραφούν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο και να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., με τον κωδικό (Κωδικός Αρίθμησης Δραστηριότητας Κ.Α.Δ.) του Συμβούλου Ψυχικής Υγείας.

Διάρκεια προγράμματος:

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί τρία ακαδημαϊκά έτη και περιλαμβάνει 550 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και μελέτης, 160 ώρες εποπτευόμενης κλινικής άσκησης, 40 ώρες εποπτείας, 120 ώρες ομαδικής θεραπείας και 90 ώρες ατομικής θεραπείας (με επιπρόσθετη χρέωση μόνο οι ώρες ατομικής θεραπείας).

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται ένα Σαββατοκύριακο (10:00-17:00) και δύο Παρασκευές (18:30-21:30) το μήνα. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν πραγματοποιούνται μαθήματα.

1ος κύκλος

Πρώτο και δεύτερο έτος σπουδών: κάθε έτος περιλαμβάνει 20 Ομάδες Συμβουλευτικής και 10 Εκπαιδευτικές Ενότητες.

2ος κύκλος

Πρώτο και δεύτερο έτος σπουδών: κάθε έτος περιλαμβάνει 10 Ομάδες Εποπτείες και 10 Εκπαιδευτικές Ενότητες.

Πέραν των θεωρητικών εισηγήσεων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 160 ώρες εποπτευόμενης κλινικής άσκησης, με κάποια από τις παρακάτω μορφές:

Οι σπουδαστές μας συνδέονται με τον προσωπικό τους κωδικό στην ειδικά διαμορφωμένη, ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κέντρου μας προκειμένου να μελετήσουν το υλικό του τμήματός τους, να ενημερωθούν για το πρόγραμμα ή για τις υποχρεώσεις τους, καθώς και για να επικοινωνήσουν άμεσα με το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό του Κέντρου.

Δομή προγράμματος:

Το πρόγραμμα αποτελείται από εντατικά εκπαιδευτικά σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια περιλαμβάνουν:

Τα βιωματικά εργαστήρια περιλαμβάνουν:

Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εποπτευόμενη κλινική άσκηση, με στόχο την εφαρμογή των τεχνικών του μοντέλου κατά την ανάληψη περιστατικών, την ανάλυσή τους σε πλαίσιο στενής εποπτείας και την τήρηση αρχείου.

Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ώρες προσωπικής ενασχόλησης των σπουδαστών μέσα από την μελέτη της βιβλιογραφίας, την προετοιμασία για την παρουσίαση μελέτης περιπτώσεων και την προσωπική ψυχοθεραπεία με στόχο την προσωπική ανάπτυξη των σπουδαστών.

Στόχοι προγράμματος:

Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν: 

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα: 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τρεις κατηγορίες σπουδαστών:

Κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες ακολουθεί διαφορετικό πλαίσιο σπουδών. Κυρίως όσον αφορά στον αριθμό ωρών υποχρεωτικής φοίτησης.

Αναλυτικές Περιγραφές: Θεωρία, Μεθοδολογία & Πρακτική

Εισαγωγή στη Συμβουλευτική: περιγραφή και στόχοι συμβουλευτικής διαδικασίας, διαφοροποίηση από ψυχοθεραπεία, συμβουλευτικά αιτήματα, στάδια συμβουλευτικής, δεξιότητες επικοινωνίας, τεχνικές στη συμβουλευτική, δημιουργία συμβουλευτικής σχέσης,

Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Εποπτεία: Αξιολόγηση της αναγκαιότητας για εποπτεία και τα πλεονεκτήματα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στην εφαρμογή της Συμβουλευτικής υποστήριξης.

Δεξιότητες Επικοινωνίας στη Συμβουλευτική: από την θεωρία στην κλινική πράξη και την εφαρμογή.

Προσωποκεντρική Συμβουλευτική: Παρουσίαση του προσωποκεντρικού μοντέλου. H εφαρμογή του στην Συμβουλευτική υποστήριξη.

Ψυχοδυναμική Προσέγγιση: Η λειτουργία της ψυχοδυναμικής προσέγγισης στην Συμβουλευτική υποστήριξη.

Προσέγγιση Gestalt: Τα θεμέλια και η εφαρμογή της στην Συμβουλευτική. Εξοικείωση με τη μέθοδο.

Γνωσιακή –Συμπεριφορική Προσέγγιση: Παρουσίαση του Γνωσιακού-Συμπεριφορικού μοντέλου. Ο τρόπος λειτουργίας του στην συμβουλευτική υποστήριξη. Πρακτική στον τρόπο εφαρμογής των τεχνικών του μοντέλου.

Συστημική Προσέγγιση: Οι αρχές και τα βασικά στοιχεία της συστημικής προσέγγισης. Πρακτική εκπαίδευση στις τεχνικές του συστημικού μοντέλου.

Συνθετική Προσέγγιση: Η εφαρμογή της Συνθετικής προσέγγισης στην Συμβουλευτική διαδικασία.

Ψυχοπαθολογία (Αξιολόγηση Περιστατικών και Παραπομπή): Ο τρόπος εξέτασης, διάγνωσης και κατηγοριοποίησης της παθολογικής συμπεριφοράς. Σχολιασμός των θεωριών, της συμπτωματολογίας και αιτιολογίας των διαγνωστικών κατηγοριών. Τα όρια της Συμβουλευτικής υποστήριξης και η επιτακτική ανάγκη για παραπομπή.

Συμβουλευτική για Παιδιά: Αξιολόγηση και πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών Συμβουλευτικής υποστήριξης για παιδιά.

Συμβουλευτική για Εφήβους: Αξιολόγηση και πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών Συμβουλευτικής υποστήριξης για εφήβους.

Συμβουλευτική για Γονείς: εξοικείωση με τα αιτήματα των γονέων ανά ηλικιακή ομάδα των παιδιών τους και πρακτική άσκηση των κατάλληλων παρεμβάσεων.

Συμβουλευτική για Πένθος: Αναφορά στα στάδια και την διαδικασία του πένθους. Πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών συμβουλευτικής υποστήριξης για πένθος.

Οικογενειακή Συμβουλευτική: Εκτίμηση και πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών συμβουλευτικής στο πλαίσιο της οικογένειας.

Συμβουλευτική Ζεύγους: Διαφορές και τεχνικές στη συμβουλευτική ζεύγους.

Σεξουαλικά Προβλήματα: Πρακτική εκπαίδευση στις τεχνικές συμβουλευτικής υποστήριξης ατόμων με σεξουαλικά προβλήματα.

Προβλήματα διατροφής: Πρακτική εκπαίδευση στις τεχνικές συμβουλευτικής υποστήριξης ατόμων με προβλήματα διατροφής.

Θλίψη: Πρακτική εκπαίδευση στις τεχνικές συμβουλευτικής υποστήριξης για την καταπολέμηση της θλίψης.

Άγχος και Φοβίες: Πρακτική εκπαίδευση στις τεχνικές συμβουλευτικής υποστήριξης για την καταπολέμηση του άγχους και των φοβιών.

Συμβουλευτική για Εξαρτημένα Άτομα: Πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών συμβουλευτικής υποστήριξης για εξαρτημένα άτομα.

Συμβουλευτική για Άτομα με τραυματικά γεγονότα ζωής: Πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών συμβουλευτικής υποστήριξης για άτομα με μετατραυματικό στρες.

Συμβουλευτική για Άτομα με προβλήματα υγείας: Πρακτική εκπαίδευση των τεχνικών συμβουλευτικής υποστήριξης για άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, για άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες και για άτομα με σωματικές αναπηρίες.

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας: Ο ρόλος της συμβουλευτικής υποστήριξης στον εργασιακό χώρο.

Συμβουλευτική στην Ομάδα: Η εφαρμογή της συμβουλευτικής στην ομάδα.

Συμβουλευτική και Mindfulness: Η εφαρμογή της ενσυνειδητότητας στην Συμβουλευτική.

 

 

 

 

Ετήσια Δίδακτρα:

1900 ευρώ ανά έτος

Φοιτητές/Άνεργοι/Εφάπαξ πληρωμή: 1700 ευρώ ανά έτος

Η καταβολή του κόστους συμμετοχής γίνεται εφάπαξ, ή σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις σε τραπεζικό λογαριασμό ή με χρέωση πιστωτικής κάρτας. Στο ποσόν περιλαμβάνονται επίσης ορισμένα βασικά βιβλία και εκτενείς σημειώσεις των μαθημάτων (όλα σε ηλεκτρονική μορφή).

Επιπλέον χρεώσεις: οι σπουδαστές καλούνται να αναλάβουν το κόστος της ατομικής ψυχοθεραπείας και της ατομικής εποπτείας τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής στο info@psychotherapia.gr ή τηλεφωνήστε στο 210 8219210.